Digitizacija, digitalizacija in digitalna transformacija, kaj so in v čem je razlika?

Znanje
Čas branja: 4 min

Digitizacija, digitalizacija in digitalna transformacija, kaj so in v čem je razlika?

Z napredkom tehnologije se svet seli v vse bolj digitalno okolje. V tem tehnološkem razvoju pogosto slišimo tri različne izraze: digitizacija, digitalizacija in digitalna transformacija. Vsi trije so ključni za prilagajanje organizacij nenehno spreminjajočemu se poslovnemu okolju.

faze digitalizacije digitalizacija za podjetja

Kaj je DIGITIZACIJA?

Digitizacija se nanaša na proces pretvorbe analognega oz. fizičnih predmetov v digitalno obliko s pomočjo digitalnih tehnologij. Primer tega bi bilo skeniranje dokumentov, kjer se besedilo s fizičnega papirja pretvori v PDF ali druge digitalne formate, ki se nato shranijo v računalnik.

Digitizacija organizira informacije v enote podatkov, imenovane biti. Analogne informacije so prekodirane v ničle in enice zato, da jih lahko računalniki obdelajo, shranijo in prenesejo. Proces digitizacije je osnova za beleženje podatkov in zato pomemben vidik digitalnih tehnologij.

Podjetja so s časom prilagodila tehnike digitizacije, da bi izboljšala uporabo in obdelavo podatkov. Na primer, digitalizacija podatkov s skeniranjem papirnatih prijavnih obrazcev za stranke omogoča shranjevanje informacij v računalnikih in na koncu obdelavo za pridobitev demografskih podatkov o strankah in vpoglede. Z digitizacijo lahko podjetja preoblikujejo podatke in jih izkoristijo za izboljšanje poslovanja in prihodke.

porast digitalizacije digitalna transformacija podjetja

 

Kaj je DIGITALIZACIJA?

Digitalizacija je sprememba poslovnega modela z digitalnimi tehnologijami. Pri digitalizaciji so fizični predmeti ali informacije shranjeni v računalnikih, vendar se proces, pri katerem se ti podatki uporabljajo, ne sme spremeniti. To je ključna razlika med digitizacijo in digitalizacijo. Z digitalizacijo se digitalne tehnologije in digitalizirani podatki uporabljajo za omogočanje ali izboljšanje delovnih procesov.

Medtem ko se digitizacija osredotoča na pretvorbo in snemanje podatkov, gre pri digitalizaciji za razvoj procesov in spreminjanje delovnih tokov za izboljšanje manualnih sistemov. Primer tega bi bila uporaba digitiziranih podatkov o strankah iz različnih virov za samodejno ustvarjanje vpogledov na podlagi njihovega vedenja.

V poslovanju se digitalizacija uporablja za doseganje različnih ciljev, kot so povečanje operativne učinkovitosti, zmanjšanje stroškov, zmanjšanje človeških napak in omogočanje analize podatkov. Podjetja lahko z digitalizacijo ustvarijo nove prihodke in priložnosti za ustvarjanje vrednosti.

Primer tega je bančništvo. Banke so od zahtevanja transakcij v poslovalnicah za pošiljanje denarja drugim prejemnikom razvile sisteme spletnega bančništva, ki omogočajo nakazila v realnem času, brez potrebe po obisku banke. Podatki posameznika v prijavnih obrazcih so digitalizirani in uporabljeni za omogočanje enostavnih prenosov znotraj računov. Omogoča lažji potek dela tako za organizacijo kot za njene stranke, kar povečuje učinkovitost poslovanja.

koraki digitalizacije

Kaj je DIGITALNA TRANSFORMACIJA?

Čeprav digitizacija in digitalizacija nista linearna procesa, služita kot koraka na poti do digitalne transformacije. Glavni cilj digitalne transformacije pa je integracija tehnologije v večino, če ne v vse poslovne procese. Pri digitalni preobrazbi je digitalna tehnologija vključena v vsa področja poslovanja, z namenom bistveno izboljšati učinkovitost delovnih tokov in ustvariti vrednost za stranke. Digitalna preobrazba omogoča podjetjem, da se prilagodijo nenehno spreminjajočim se trendom in pokrajinam v industriji. Ne gre torej za uporabo najnovejše ali najkompleksnejše tehnologije. Tu je pomemben človeški faktor in ustvarjanje vrednosti ali povedano drugače, digitalizacija za ljudi.

Trend digitalne transformacije je kritično spremenil način poslovanja podjetij. Digitalna transformacija vključuje digitalno tehnologijo v vsa področja njihovega poslovanja, da bi izboljšali ali v celoti ustvarila novo vrednost za svoje stranke. Včasih se nova podjetja v celoti razvijejo iz digitalne preobrazbe. Spotify je na primer odstranil potrebo po fizičnem zbiranju CD-jev za glasbeno knjižnico. Zdaj lahko s samo nekaj kliki gumba predvajate svojo najljubšo glasbo kadarkoli in kjer koli.

Pomemben vidik digitalne transformacije je, da je lahko edinstvena za vsako organizacijo. Podjetja morajo vedeti, katera tehnologija je primerna zanje, in izbrati, katera področja lahko optimizirajo za spodbujanje rasti.

 

Če razmišljate o digitalizaciji ali digitalni transformaciji, nas lahko kontaktirate na obrazcu tukaj. Z veseljem prisluhnemo vašim izzivom in predlagamo morebitne rešitve.