Kdaj spletno stran postavljati sam, kdaj pa se obrniti na freelancerja ali podjetje?

Znanje
Čas branja: 2 min

Kdaj spletno stran postavljati sam, kdaj pa se obrniti na freelancerja ali marketinško oz. tehnološko podjetje?

V enem stavku? Odvisno je od tega, kaj želite s spletno stranjo doseči.

razvoj spletnih strani

Lahko jo seveda postavite popolnoma sami. To je pogosto najcenejša izbira, pri kateri pa ste omejeni s svojim znanjem postavljanja spletnih strani, obenem pa boste sami odgovorni tudi za vzdrževanje. 

Pri najemu freelancerja se lahko dogovorite za postavitev in vzdrževanje ali pa za mešan pristop, kjer sami prevzamete odgovornost za vzdrževanje. Od freelancerja je odvisno, kako kompleksne rešitve si lahko zamislite, gre pa najpogosteje za postavljanje osnovnih spletnih strani. Lastno vzdrževanje bo morda malce bolj zamudno, a vam obenem da popoln nadzor nad vsebinami.

Pri najemu podjetja bo cena postavitve strani in vzdrževanja vsekakor višja kot v zgornjih primerih. Je pa res, da imate tu veliko več možnosti kar se tiče razvoja funkcionlanosti, ki jih vaše podjetje morda potrebuje, kot je na primer spletni konfigurator cen za ponudbe. Pogosto so poleg programerjev na voljo tudi dizajnerji, SEO strokovnjaki, projektni managerji in specialisti za vsebine. Ti poskrbijo, da je spletna stran optimizirana na vseh ravneh. Pri kompleksnih spletnih straneh pa je tudi priporočljivo vzdrževanje oz. paket podpore s strani podjetja, ki je stran postavilo, kar seveda pomeni dodatne mesečne stroške.

Vsekakor je najbolje pridobiti nekaj ponudb in razmisliti, kaj so vaše potrebe in pričakovanja od spletne strani ter pregledati, s kakšnimi stroški ali pa dodatnim delom (v primeru lastnega vzdrževanja) se boste soočali tudi na daljši rok.